המרכז למורשת הצ'רקסים – בדרך לטבריה נכנסנו לכפר כמא – הכפר הצ'רקסי – המרכז למורשת הצ'רקסית.
נובמבר 2021
שלושה ימים של נופש בטבריה במלון הסקוטי.
7 זוגות
בדרך לטבריה נכנסנו לכפר כמא – הכפר הצ'רקסי – המרכז למורשת הצ'רקסית.
ינואר 2023 – כפר כמא הוכרז על ידי אונסק"ו כאתר מורשת.
את הביקור קבענו מראש, התקבלנו יפה כולל טעימות ושתייה חמה.
מעט על העם הצ'רקסי.
צ'רקסים, הנקראים בפי עצמם אדיגים (באדיגית ( Адыгэхэ, הם עם קווקזי המורכב מ־12 שבטים שמתגוררים בעיקר בצפון הקווקז שברוסיה, בטורקיה ובשאר המזרח התיכון. בישראל ישנה קהילה קטנה של צ'רקסים המתגוררים בעיקר בשני כפרים בגליל :כפר כמא בגליל התחתון וריחאניה בגליל העליון. רוב הצ'רקסים, לרבות אלו שבישראל, משתייכים לאסלאם הסוני. חלק קטן מהצ'רקסים הם נוצרים. הצ'רקסים ידועים באצילות נפשם, בשמירתם על כבוד האדם, בחיי שכנות טובה, בנדיבותם ובסיועם לאחרים.
השפה הצ'רקסית – השפה מיוחדת במינה ומורכבת בעיקרה מצלילים מהטבע כאשר כל צליל כמו שיכוך מים, צליל של מכה וכו' מביעים מילה או מונח כל שהוא.
הצ'רקסים בישראל
בישראל מתגוררים כ-5,000 צ'רקסים. עוד מימי תחילת ההתיישבות הם קיימו יחסים טובים עם היישוב היהודי, הודות לשפה המשותפת שמצאו עם עולי העלייה הראשונה מרוסיה שהתיישבו בגליל. בתקופת המנדט הבריטי והספר הלבן סייעו צ'רקסים להעפלה בלתי חוקית דרך לבנון. במהלך חודש יולי 1948, במסגרת מבצע "דקל", נכבש הגליל התחתון. בני כפר כמא הצטרפו בגלוי לכוחות צה"ל ולחמו לצדם כיחידה נפרדת ונועזת. אחוז גיוסם של בני העדה הצ'רקסית לצה"ל הוא כ-75%
חיילי העדה משולבים בכל זרועות צה"ל ושערי היחידות פתוחים
עוד פרטים תוכלו למצוא כאן:
מעט על המקום:
הביקור הוא ביקור חוויתי וייחודי במרכז המורשת הצ'רקסית, בלווי מדריכים מקצועיים תושבי הכפר שהובילו אותנו בסיור מרתק אודות התרבות, ההיסטוריה והקהילה הצ'רקסית בארץ ובעולם.
מרכז המורשת הוקדם בבית שאמי ההיסטוריה, שנבנה על ידי משפחת שאמי בסוף המאה ה 19 ושופץ על ידי הרשות המקומית והמועצה לשימור אחרי מורשת בישראל ונחנך בטקס חגיגי בשנת 2009 במעמד נשיא המדינה דאז שמעון פרס ז"ל.
במקום מספר פעילויות.
1. הסבר על העם הצ'רקסי הולל מופע מחול צ'רקסי עם רקדנים מוכשרים בלבוש צ'רקסי מסורתי, בקטעי ריקוד במבחר סגנונות, כאשר כל סיגנון ריקוד מעיד על מצב מסויים כגון היכרות בין בני זוג, חיזור ועוד.
2. מוזיאון – במוזיאון מספר חדרים ובהם מוצגים אותנטיים שמקורם מהקווקז המתארים את חייהם של הצ'רקסים בעבר. מוצגים שם פרטים רבים כגון לבוש, מוצרי בישול, כלי חקלאות וכלי מלאכה, כלי מוזיקה וכלי לחימה שהלכו בד בבד עם אורחות חייהם של הצ'רקסים במשך שנים רבות.
3. סיור בסימטאות הכפר הישן – הסיור בסמטאות הציוריות והעתיקות מעניק תחושה של ביקור בארץ רחוקה. הזדמנות מצויינת להכיר את המבנים המרכזיים בכפר: המסגד, בית שוגן, בית חתוקאי ולהתרשם מסגנון הבנייה הצ'רקסי שנשמר בקפדנות, ומשילוב בין ישן לחדש בבנייה ובסגנון החיים בכפר. הסיורים בתיאום מראש בלבד.
4. מיצג רצח העם – מסביב לקירות אולם טחנת הקמח ניתן למצוא את ,מיצג רצח העם הצ'רקסי" המציג מדגם של מסמכים, מפות ותמונות ארכיון המפרטים את הזוועות שביצעו כוחות הצאר הרוסי בצ'רקסים במהלך המלחמה ורצח העם.
ולהלן וידיאו מהביקור בהפקת חברנו לטיול אחי ישראלי – https://www.youtube.com/watch?v=aTqM6fI95nE
5. ימים ושעות פעילות.
א. ימי שני ועד שבת כולל 1000 – 1700
ב. יש לתאם הגעה מראש.
6. מחירי כניסה למרכז המורשת
א. ילדים עד גיל 6 – חינם
ב. ילדים 6-12 כולל אזרחים ותיקים 20 שח
ג. מבוגר 12- 62 30 שח
ד. קבוצה מעל ל 20 איש ומעלה 25 שח
7. יצירת קשר
א. נייד – 050-4990599
ב. משרד – 04-6888082
ג. דוא"ל – chc@kfarkama.co.il
ד. אתר – chckk.org.il
לסיכום – היה מעניין מאד. מומלץ מאד.