ירושלים היא אחת הערים המתויירות ביותר בישראל. אפשר לבלות בירושלים ימים רבים ועדיין לא לראות את הכול. אנו נשתדל בסיורים אלו להציג בפניכם מסלולים קלים באיזורים שונים בעיר כאשר כל סיור אורך שעות ספורות בלבד. נצלו את המידע וטיילו.
סיור ירושלים מס 1 – 30.3.2011
התחיל בשעה 0930 והסתיים בסביבות 1230
הסיור בלווי מדריכה ירושלמית.
נקודת מפגש – שער יפו החדש. חניה באזור ברחובות הסמוכים או במגרש חנייה צמוד לשער יפו החדש.
בשנת 1898 וילהלם השני, קיסר גרמניה ביקר בירושלים שהייתה אז תחת שליטה עותמנית. על מנת לאפשר למרכבתו להיכנס לעיר העתיקה נפרץ פתח רחב בחומת ירושלים וכך הקיסר, רעייתו אוגוסטה ויקטוריה ( שעל שמה נקראה בית החולים אוגוסטה ויקטוריה) נכנסו ברוב כבוד והדר עם המרכבה בלווי פמליה גדולה לעיר העתיקה. פתח משמש עד היום לתנועת כלי רכב בין העיר החדשה לעיר העתיקה ומהווה את המעבר העיקרי ביניהם.
משער יפו החדש יורדים שער שכם ומשם ממשיכים בדרך שכם לכוון גן הקבר.
בלב גן ירוק ומטופח, שוכנת מערת קבורה קדומה המיוחסת על ידי נוצרים הפרוטסטנטים לישו. מותו של ישו וקבורתו מתוארים בברית החדשה, בבשורה על פי יוחנן (פרק י"ט, 38-42). שם מסופר כי לאחר שישו הורד מהצלב, הרשו הרומאים לחבריו לקחת את גופתו. הם עטפוהו בתכריכים ונשאו אותו ל"גן קבר חדש, שעוד לא הונח בו איש." כן מצוין כי בגלל שהיה זה ערב שבת, קברו אותו בסמוך לעיר.
גן הקבר הוא המקום בו סבורים הנוצרים הפרוטסטנטים נקבר ישו ואליו הם מגיעים בביקורם בירושלים. במקום זה קבעו הפרוטסטנטים נמצאת גבעת הגולגולתא שלאמונתם הוא מקום צלית וקבורת ישו. זאת לעומת זרמים אחרים בנצרות שקבוע שגבעת הגולגולתא שוכנת בכנסיית הקבר הממוקמת ברובע הנוצרי בעיר העתיקה.
בשנת 1883 ביקר במקום הגנרל הבריטי צ'ארלס ג'ורג' גורדון שחיפש את מקום צליבתו של ישו. המסורת אומרת כי ישו נצלב ונקבר מחוץ לחומות ירושלים ולכם לא יכול להיות שמקום קבורתו של ישו הוא בתוך חומות ירושלים. מה שהוא לא ידע זה שבעת ההיא כנראה שמיקום החומות היה שונה ולמעשה מיקום כנסיית הקבר היה בעצם מחוץ לחומות. מכול מקום, כשסייר באזור גן הקבר הנוכחי ראה גבעה שדמתה לטענתו למבנה פנים של אדם והוא החליט שזו גבעת הגולגלתא (כעת ממוקם שם בית קברות מוסלמי).
בשנת 1894 רכשה הכנסייה הפרוטסטנטית בעצת גנרל גורדון את האתר ובו באמת ישנה מערת קבורה ופיתחו אותו למקום לעליה לרגל של הפרוטסטנטים בעת ביקורם בירושלים.
גן הקבר מאופיין בעיקרו כגן בעל צמחיה מטופחת, שבילים מתפתלים בין סוגי צמחים שונים ומגוונים וכמובן מערת הקבורה.
זמני ביקור:
ב'-שבת 14:00-17:30
02-6272745
02-6272742
רחוב: קונרד שיק ( כ 400 מטר משער שכם)
יש לתאם מראש את הביקור.
ביה"ס שמידט
ביה"ס שמידט נבנה בין השנים 1885 -1887 כמרכז גרמני קתולי וכלל בית ספר. בית ספר זה היה עלה רמה גבוהה ובו למדו גם בנות מוסלמיות לצד בנות נוצריות.
המבנה הוא בעל שלוש קומות מעוצבות בסגנון ניאו רנסנס.
בשנת 1981 המקום שוקם על ידי קרן ירושלים ובעיקר הרחבה הפנימית של המתחם והוקם בו גן ציבורי במקביל הוכנה תוכנית שימור למתחם ע"י אדריכל דוד קאסוטו שהמליצה על שפוצם של המבנים תוך שילובם לטובת הקמת מוזיאון יהדות איטליה ע"ש ד"ר א.ש .1887
מגג המבנה ניתן לראות את כל חלקי ירושלים המזרחית.
כתובת:
רח’ הלל 25, ירושלים (מס 2 במפה המצורפת).
כנסיית סנט אטיין
מנזר דומניקני שבכניסה אליו מוצב עמוד ועליו פסל של אדם כורע ברך. האגדה מספרת כי הפסל הוא על שמו של אטיין ( או סטפנוס), יהודי שהאמין שישו הוא המשיח. בעקבות אמונתו זו הוא נסקל באבנים אך בקשתו האחרונה מישו היתה שיסלח לאלו שסוקלים אותו למוות. מיד לאחר בקשתו נפח את רוחו. על עמוד האבן מצויין התאריך 460 לספירת הנוצרים אך הכנסייה עצמה נבנתה בתחילת 1900. הכנסייה היא אחת היפות בירושלים.
פסיפס ארמני.
מרי בליאן היא אמנית קרמיקה בסגנון ארמני היוצרת ופועלת בירושלים. מרי מתגוררת בירושלים מאז שנת 1965 עם בעלה סטארק וביחד הם מנהלים את "palistine pottery" בדרך שכם מס 14. יצירות הקרמיקה של מרי הן בסגנון ארמני מיוחד. יצירותיה מוצגות במלון אמריקן קולוני, משכן הנשיא ועוד.
יצירות משפחת בליאן כוללות מוטיבים של עצים, ציפורית, פרחים צבעוניים, דגים, סיפורי תנ"ך ועוד מוטיבים וציורים שונים.
אחת היצירות יוצאות הדופן המוצבת ברחוב כורש בירושלים היא תמונת הקיר "רזי גן העדן", שהוענקה על ידי האמנית מרי בליאן כמתנה לעיר שבה היא יוצרת זה כארבעים שנה. גודל היצירה היא ארבעה מטרים רוחב ושישה מטרים אורך, עשויה מאלף אריחים. תחילה רשמה האמנית את הקומפוזיציה בפחם על גבי האריחים וכשסיימה להכין את הרישומים צבעה ועיצבה כל אריח בנפרד. לאחר מכן הועברו האריחים לשרפה בתנור. מלאכת היצירה נמשכה שישה חודשים.
מיקום הסדנא: דרך שכם 14
כנסיית סנט ג'ורג'
קתדראלת סנט ג'ורג' (באנגלית: St. George's Cathedral) היא קתדרלה אנגליקנית-אפיסקופלית השוכנת ברחוב דרך שכם במזרח ירושלים.
הקתדרלה שוכנת במתחם גדול שהוקם בשנת 1898 ובו גם אכסניה לצליינים וקולג', והיא משמשת כקתדרת הבישוף האפיסקופלי של ירושלים, האחראי על הדיוקסיה של ירושלים (ישראל, ירדן, סוריה ולבנון).
קולג' סנט ג'ורג' (St George’s College Jerusalem או SGCJ), שנוסד בשנת 1899, משמש כמוסד לימוד והשכלה. הקולג' התפרסם לאחר שמרדכי ואנונו קבע בו את מקום מגוריו, לאחר שחרורו ממאסר.
הקתדרלה היא מרכז הכנסיה האנגליקנית בישראל, המהווה משב מרענן של רוח אנגלית- קולוניאלית בסביבה הלבנטינית. מגדל הכנסייה נקרא על שמו של מלך אנגליה אדוארד השביעי שמימן את בנייתו וסגנון הבניה באתר הוא הסגנון האופייני לבריטניה של סוף הדמאה ה-19.
קתדרלת סנט ג'ורג' היא חלק ממתחם אנגלי השוכן סמוך לשער שכם, וכולל את בית הבישוף האנגלי, בית הארחה, גן בוטני, מוזיאון ארכיאולוגי וקולג'. הקתדרלה שייכת לזרם האנגליקני-אפיסקופלי. בניית הקתדרלה סימנה יותר מכל את פירוק השותפות הדתית שהייתה עד אז בין הבריטים לגרמנים. שתי המדינות שיתפו פעולה במאה ה-19 על ידי הקמת בישופות משותפת בירושלים, אולם הבריטים משכו את ידם מהשותפות בשנת 1881 והעדיפו עצמאות דתית. המלך אדוארד ביקש להדגיש את עצמאות האנגלים בארץ הקודש, וכמו מעצמות רבות אחרות באירופה, ביקש לתקוע יתד דתית-פוליטית בלב עיר הקודש.
הקתדרלה נבנתה בסגנון ניאו-גותי, וכוללת אולם תווך ושתי סטראות. התאורה הטבעית מגיעה מחלונות גבוהים, הקבועים בחלק המוגבה שבאולם התווך. כן קבועים חלונות בצדי הסטראות, והם מעוטרים בויטראז'ים מרהיבים של קדושים שונים. קירות אולם התווך מעוטרים בעמודי שיש שחורים התומכים תקרה מחופה בקמרונות עץ.
הקתדרלה מפורסמת בפיתוחי האבן הקלאסיים המעטרים את כל פתחיה וחלונותיה, ובמגדל הפעמונים הגבוה, שנקרא על שמו של המלך אדוארד. ארבעת הצריחים המתומנים מהווים העתק של מגדל הקתדרלה הגדולה באוקספורד שבאנגליה.
מיקום: דרך שכם 20
שעות ביקור: 0900 – 1600
טלפונים: 02-6283261, 02-6283302
מלון אמריקן קולוני.
המושבה האמריקאית או אמריקן קולוני (באנגלית: American Colony) הייתה מושבתה של קהילה אמריקאית-שבדית אוטופית שנוסדה בירושלים העות'מאנית, וכיום שמם של מתחם, מלון ושכונה במזרח ירושלים, במקום בו התגוררו בני הקהילה. הקהילה הורכבה מנוצרים פרוטסטנטים דבקי אמונה, שדגלו בערכי שיתופיות דמויי סוציאליזם, וראו את ייעודם בעיסוק בצדקה וחסד למען תושבי העיר. בני המושבה חיו ופעלו בעיר בשלהי התקופה העות'מאנית ולאורך תקופת המנדט הבריטי, והתפזרו בשלהי תקופת המנדט וראשית ימי השלטון הירדני במזרח ירושלים.
כיום זכורה המושבה בעיקר בזכות מלון היוקרה אמריקן קולוני שבבעלות צאצאי בני המושבה, העומד במתחמה במזרח ירושלים בסמוך ל"קו התפר" של העיר, וכן בזכות הצילומים הרבים שהותירו מתיישביה, מראשוני צלמי ירושלים, המתעדים את ירושלים וארץ ישראל של אותה תקופה.
לקראת סוף הסיור מומלץ להיכנס למלון לארוחת צהרים. סגנון המלון הוא ייחודי, הארוחה אינה יקרה וזו חוויה הן מבחינת המקום והן חוויה קולינרית.
למלון גינה יפה ומטופחת וביום יפה אפשר להשתרע על הדשא ולנוח מעט.
מיקום: דרך שכם. בהמשך כנסיית סנט ג'ורג'. כ 10 דקות הליכה. אי אפשר לפספס.
לאחר מנוחה קצרה כדאי לחזור לכוון השער החדש דרך העיר העתיקה.
בדרך חזרה בדרך שכם פנו שמאלה לכוון רח צלאח א דין, בסופו היכנסו לרובע המוסלמי דרך שער הפרחים. אם עדיין לא אכלתם צהרים תוכלו לעשות זאת כאן. בהמשך הדרך ישנן מספר מסעדות לא רעות בכלל וזולות. בתאבון.
באחת הסמטאות פונים ימינה וממשיכים ישר עד לשער החדש. תשאלו באחת החנויות היכן הדרך לשער יפו החדש.(באב אל ג'דיד).
כאן הסתיים סיור מס 1 – צפו לסיור מס 2
ולכל מי שזקוק למפה להלן: