מנהרות הכותל הן לא רק מסלול תיירותי, אלא גם חלון אל עבר עברה המרתק של ירושלים והמקדש. המנהרות, שנחצבו לאורך הכותל המערבי, חושפות שכבות היסטוריות רבות, החל מימי בית המקדש השני ועד לתקופה העות'מאנית.
ספטמבר 2024
ארבעה חברי ילדות, פנסיונרים דהיום, החלטנו שהגיע הזמן לבקר בירושלים בכותל המערבי ובעיקר במנהרת הכותל. לציין שאחד מאיתנו היה מאילו ששיחררו את הכותל במלחמת ששת הימים.
יצאנו מאיזור חולון ונס ציונה לתחנת הרכבת במודיעין – נוח יותר ומהיר יותר מאשר להגיע לתחנה בתל אביב – ועלינו על הרכבת לירושלים. הרכבת יוצאת כל שעה עגולה פחות דקה.
כמעט ולא נהיננו מהנוף מאחר ורוב הדרך היתה במנהרות חצובות בהר. מאידך, תוך כ 20 דקות הגענו לתחנת הרכבת המרכזית בירושלים, תחנת נבון.
משם לקחנו מונית – 4 נוסעים לא יוצא יקר – לכותל והנהג היה בחור צעיר ואדיב ואף שימש כ"מדריך טיולים" עד הכותל. ולמי שמעוניין להלן מספר הטלפון שלו 052-4255393 שמו מאור. בחור חמד. מותר גם לפרגן, נכון?
הגענו, נכנסו למתחם מנהרות הכותל, מדובר כמובן בסיור מודרך, רכשנו כרטיסים – כ 25 שח לאדם – ותוך פחות משעה התחלנו את הסיור שאורך כשעה. ( לא לקלסטרופובים… ).
לכל מי שאוהב היסטוריה ובמיוחד היסטוריה של עם ישראל, היה מעניין מאד. רוב הזמן פוסעים בתוך מנהרות, מתי בנו חומה זו או אחרת, ובסוף המסלול אף בריכת מים כשהמים מגיעים מהמנזר השכן מעבר לקיר.
בסיום הסיור חזרנו בדרך ממנה הגענו מאחר והמדריך המליץ שלא לצאת החוצה מהיציאה הקרובה מאחר והיא מגיעה לחלק המוסלמי של העיר ומאד לא "בריא" עקב נסיונו להגיע לשם והמבין יבין.
בסיום הסיור המשכנו לכותל עצמו, כמו כל יהודי טוב שמנו יד על הכותל וביקשנו שהחטופים חיים או לא יחזרו הביתה וכן ברכות אישיות של כל אחד מאיתנו לבני משפחתו ולחברים ולא פחות למדינת ישראל מכורתנו שארבעתנו כל כך נלחמנו בעבר על בטחונה ושלמותה.
בהמשך התקשרנו לנהג הנחמד שאיתו הגענו והמשכנו לשוק מחנה יהודה למסעדת עזורה, מטבח כורדי, היה טעים וכיף.
משם המשכנו ברגל לכוון תחת הרכבת המרכזית כ 20 דקות הליכה, הרכבת יוצא לכוון מודיעין כל שעה פחות דקה.
הגענו למודיעין, נכנסו לרכב וקדימה הביתה.
היה כיף!!!
וכעת פרטים על מנהרת הכותל שאספנו באמצעות תכנת ג'מיני של גוגל והכל בהתאם לסעיף 27א.
מנהרות הכותל הן לא רק מסלול תיירותי, אלא גם חלון אל עבר עברה המרתק של ירושלים והמקדש. המנהרות, שנחצבו לאורך הכותל המערבי, חושפות שכבות היסטוריות רבות, החל מימי בית המקדש השני ועד לתקופה העות'מאנית.
מה מסתתר במנהרות?
- שרידי מבנים עתיקים: המבקרים במנהרות יכולים להתרשם משרידי מבנים עתיקים, כגון חומות, מדרגות ומבנים ציבוריים, ששימשו את תושבי ירושלים בתקופות שונות.
- כתובות עתיקות: על הקירות ניתן למצוא כתובות עתיקות בערבית, עברית ויוונית, המעידות על השפעות התרבותיות השונות שפעלו על העיר.
- ממצאים ארכיאולוגיים: במהלך החפירות במנהרות התגלו ממצאים ארכיאולוגיים רבים, כגון מטבעות, כלי חרס ושברי פסלים, המסייעים לחוקרים לשחזר את אורח החיים של תושבי ירושלים בעבר.
- חוויה רוחנית: מעבר לחשיבות ההיסטורית והארכיאולוגית, למנהרות הכותל יש גם משמעות רוחנית עמוקה עבור רבים. ההליכה לאורך הכותל, המגע באבנים העתיקות והאווירה המיוחדת שורה במקום, יוצרים חוויה רוחנית עוצמתית.
מסלולי סיור במנהרות:
- המסלול הקלאסי: המסלול המוכר והפופולרי ביותר, העובר לאורך הכותל המערבי ומציג את ההיסטוריה של המקום.
- מסלול האבן הגדולה: מסלול מיוחד המתמקד באבן הגדולה, אחת האבנים הגדולות ביותר בכותל, ומספר את סיפור בנייתו.
- אחר כותלינו: אולם עתיק ומרהיב ביופיו, המשמש לאירועים מיוחדים ולפעילויות חינוכיות.
מדוע כדאי לבקר במנהרות הכותל?
- חוויה ייחודית: סיור במנהרות הכותל הוא חוויה ייחודית המאפשרת הצצה אל עומק ההיסטוריה של ירושלים.
- למידה על העבר: המנהרות הן כיתה חיה להיסטוריה, ומאפשרות ללמוד על התרבויות השונות ששגשגו בעיר.
- חיבור לשורשים: עבור רבים, הביקור במנהרות הוא הזדמנות לחיבור לשורשים היהודיים ולמורשת העם.
- חוויה רוחנית: האווירה המיוחדת שורה במקום מעניקה חוויה רוחנית עמוקה.
טיפים למבקרים:
- הזמנת כרטיסים מראש: מומלץ להזמין כרטיסים לסיור מראש, במיוחד בעונות השיא.
- לבוש נוח: הסיור כולל הליכה, ולכן מומלץ ללבוש נעליים נוחות ולבוש מתאים.
- מצלמה: אל תשכחו להביא מצלמה כדי לתעד את החוויה המיוחדת.
- מדריך: מומלץ להצטרף לסיור מודרך כדי להבין לעומק את ההיסטוריה והחשיבות של המקום.
לסיכום, מנהרות הכותל הן אתר חובה לכל מי שמבקר בירושלים. הן מציעות חוויה ייחודית, הזדמנות ללמוד על ההיסטוריה של העיר וחיבור לשורשים היהודיים.
רוצים לדעת עוד?
האתר הרשמי של הכותל המערבי מציע מידע נוסף על מנהרות הכותל, מסלולי סיור ושעות פתיחה: https://thekotel.org/he/tours/minharot/