הגן הלאומי ובו מערות בית גוברין הוא מקום מרתק ומעניק לטיול לשבת ערך מוסף ומלמד אותנו על חיי האדם בעבר. האתר גדול מאוד והטיול בו יכול לארוך בין שעה לחמש שעות – תלוי במסלול אותו תבחרו לעשות.
פיקניק בפארק צרפת עדולם
התחנה הראשונה בטיול לשבת שלנו היא בפארק צרפת עדולם אשר בשפלת יהודה. הפארק נמצא בין עמק האלה לבית גוברין ושטחו כ – 40,000 דונמים המאופיינים בגבעות עגולות (המתנשאות עד לגובה של 400 מטרים מעל פני הים) אשר ביניהן עמקים צרים אשר נעשה בהם שימוש לגידול מטעים וכרמים.
עדולם הוא למעשה יישוב מקראי, אשר יש בו בארות הנקראות 'בארות עדולם' ומערות הנקראות 'מערות עדולם'. האתר מזוהה ליד חורבות הכפר הערבי Aid-el-Ma ויש בו בארות, עתיקות ומערות.
פארק צרפת עדולם נקרא גם 'חורבת עתרי' והוא מתוחזק על ידי הקרן הקיימת לישראל, אשר יחד עם רשות העתיקות, פיתחה בו שבילי טיולים ואתרים. בטיול לשבת שלנו היום, פארק עדולם הוא תחנת ביניים אשר אנחנו עוצרים בה לפיקניק של בוקר. כמובן שהאתר גדול דיו כדי להיות טיול לשבת בפני עצמו, אך אנחנו ממשיכים הלאה לבית גוברין.
הגן הלאומי בית גוברין
הגן הלאומי בית גוברין נקרא גם 'ארץ 1,000 המערות'. בלב שפלת יהודה קיים גן לאומי המשתרע על פני כ – 5,000 דונמים של גבעות המתנשאות לגובה 400 מטר מעל פני הים העשויות מסלע שנקרא 'קירטון'. סלע הקירטון הוא סלע רך יחסית אך הוא גם עמיד יחסית ועל כן נעשה בו שימוש על ידי האדם עוד בימי קדם, למטרות שונות כגון: מחצבות, מערות קבורה, מחילות מסתור, גידול יונים, מחסנים ובתי מלאכה.
הקירטון מכוסה בשכבת סלע קשה יותר הנקראת 'נארי', אשר בדרך כלל עובייה אינו עולה על שני מטרים, ואותה חצבו על מנת להגיע לקירטון הרך יותר הנמצא תחתיה ושם הרחיבו את המערות. בבית גוברין ישנן מאות מערות, אשר יחד יוצרות מתחת לפני השטח מבוך של אולמות וחללים גדולים.
כאשר מגיעים לגן הלאומי בית גוברין מקבלים בכניסה מפה ובה המסלולים לטיול (ישנו מסלול ארוך יותר ומסלול קצר יותר). המסלולים מסווגים בדרגת קושי קלה והם מתאימים להולכי רגל, משפחות ונכים. בגן הלאומי קיימות עשרות מערות. הרחבנו עבורכם את הכתיבה על חלקן:
מערות הקולומבריום – ההשערה היא כי לאחר החציבה המערות שימשו כמתקנים לגידול יונים. המערה הזו היא הגדולה ביותר אשר נמצאה בארץ (ויש האומרים – היפה ביותר) ונמצאו בה כ – 2,000 כוכים, וכפי הנראה היו בה יותר בעבר. באזור בית גוברין התגלו כ – 84 מתקנים כאלו ובהם עשרות אלפי כוכים.
ביונים אשר גידלו בכוכים אלו נעשה שימוש למאכל ולפולחן. בזבל שלהן עשו שימוש כחומר דשן. בסוף המאה ה-3 לפני הספירה חדלו להשתמש בהן כמתקנים לגידול יונים והם הפכו למחסנים.
מערת המבוך (מערה מספר 61) – זוהי מערכת של כשלושים מערות אשר חברו יחדיו למעין מבוך, אשר ניתן לזחול בו זמן לא מבוטל וללמוד על חיי האדם החי במערות בעבר.
מערות קבורה צידוניות – מערות הקבורה הצידוניות כוללות מסר מערות קבורה מן התקופה ההלניסטית (מאות 2-3 לפני הספירה). המערות מהוות הוכחה לכך שעמים שונים התגוררו יחד בעיר תל מרשה אשר למרגלותיה נמצאות המערות. במערות ישנם שחזורים של ציורי קיר אשר בהם תיאור של ציד חיות בר וחיות מיתולוגיות.
ציורי הקיר שעל המערות הם שרידים המלמדים אותנו על אמנות בכלל, ועל אמנות התקופה המדוברת בפרט.
מערות הפעמון – כשמונים מערות גדולות וגבוהות אשר נחצבו ביניהן מעברים. המערות נקראות מערות הפעמון בשל צורת החציבה שלהן – פתחן העליון צר וככל שהעמיקו החוצבים, כך הרחיבו את המערות. המבנה של המערות משרת כמה מטרות וביניהן הבטחה מפני התמוטטות המערה והגנה על החוצבים מפני מזג האוויר.
על קירות המערות נמצאו כתובות בערבית וכן ציורים של צלבים, אשר מלמדים אותנו כי רוב המערות נחצבו בתקופה הערבית הקדומה, במאות השביעית והעשירית לפני הספירה. כיום ידוע לנו כי מערות הפעמון היו בעיקר מחצבות אשר סיפקו חומרי בנייה לערי מישור החוף ולבית גוברין עצמה.
האמפיתיאטרון הרומי
זהו האמפיתיאטרון היחיד בארץ אשר פתוח לקהל מבקרים. המקום שימש במקור לקרבות גלדיאטורים אשר היו מקור בילוי ובידור להמונים.
טיול לשבת לגן הלאומי בית גוברין – מידע שימושי
הגן הלאומי בית גוברין הוא מקום מרתק ובעל חשיבות היסטורית רבה אשר מעניק לטיול לשבת ערך מוסף ומלמד אותנו על חיי האדם בעבר. האתר גדול מאוד והטיול בו יכול לארוך בין שעה לחמש שעות – תלוי במסלול אותו תבחרו לעשות. המערות והאתרים אשר הוזכרו כאן הן רק חלק משפע האתרים והמערות אשר הגן הלאומי בית גוברין מציע למטייליו.
בגן הלאומי בית גוברין ניתן לטייל במשך כל השנה, מומלץ כאשר יש פריחה. ניתן לקבל פרטים נוספים על פעילויות וסיורים במוקד המידע – *3639.
אז קחו לכם שבת יפה וצאו לטיול לשבת עם הילדים והחברים במערות בית גוברין.