ישראל שלנו היא כידוע לא בדיוק הארץ השופעת מים ביותר… אז במקום להישאר בבית או במושב ולחגוג עם מים מהברז, צאו אל טיול לשבת של שבועות, ליהנות מהמים שהטבע הישראלי היפה שלנו מציע לנו.
שבועות הוא החג של המים, וישראל שלנו היא כידוע לא בדיוק הארץ השופעת מים ביותר… אז במקום להישאר בבית או במושב ולחגוג עם מים מהברז, צאו אל טיול לשבת של שבועות, ליהנות מהמים שהטבע הישראלי היפה שלנו מציע לנו. הילדים, ולדעתנו גם אנחנו המבוגרים, מאוד אוהבים מסלולים שכוללים גם שכשוך במים או טבילה של הרגליים – זה מרענן ובהחלט קצת אחר מהשגרה היומיומית שלנו.
נחל קטלב – קורותיו ומדרש שמו
נחל קטלב נקרא גם נחל אכזב והוא נמצא באזור פרוזדור ירושלים (השטח המחבר בין השפלה לירושלים ונמצא בתחומי הקו הירוק). הוא נמצא כשני קילומטר מזרחית למושב בר גיורא, בחלק המזרחי של שמורת נחל שורק וממערב לפסגת הר גיורא.
נחל קטלב קרוי על שם עצי הקטלב המצוי הנפוצים באזורו. על עצי הקטלב ישנן מספר אגדות וסיפורי עם, אשר אחד מהם דורש את שמו של העץ – מספרים כי רועה צאן היה במריבה עם אביו ובעיצומה של המריבה הרג הבן את אביו תוך שהוא מניף מטה לעברו. הענף בו הרג הבן את אביו הצמיח גזע אדום וחלק (כגזעו של עץ הקטלב) ומכאן שמו של העץ – קטלב = קטל אב.
באזור נחל קטלב ישנה פריחה נוספות במהלך כל השנה, כתפאורה המתחלפת עם עונות השנה. לכל עונה בשנה ישנה הפריחה הייחודית לה, ובשל כך ניתן אפילו להחליט על טיול לשבת לנחל קטלב יותר מפעם אחת.
טיול לשבת לנחל קטלב
החלטנו להקדיש את הטיול לשבת לכבוד חג השבועות, חג המים, לטיול לנחל. כמובן שניתן – ורצוי אפילו – לטייל בנחל ללא כל קשר לחג באותה העת.
המסלול של נחל קטלב אינו מסלול מעגלי ועל כן רצוי להשאיר רכב אחד בנקודת הסיום של המסלול ולנסוע עם רב שני אל נקודת ההתחלה (ניתן לחזור בחזרה, אך זה לא מומלץ, המסלול הותאם למשפחות הוא המסלול אשר אינו מעגלי).
תחילת המסלול היא בתחנה של הקרן הקיימת לישראל, אשר ממנה ניתן לראות את האפיק של נחל קטלב הנמצא למרגלותיה. ההליכה של הטיול לשבת שלנו תהיה על המסלול השחור, אשר לאחר מספר עשרות מטרים יביא אתכם אל התחנה הראשונה במסלול – מבנה אבן הרוס אשר לידו בריכת בטון – מעיין השכבה עין גיורא. בעבר נחפרה נקרה בסלע על מנת שהמים יגיעו אל הבריכה.
במעיין השכבה עין גיורא התגוררה עד תקופת מלחמת השחרור משפחה ערבית אשר עשתה במי המעיין שימוש עבור עיבוד מורדות ההר וגידול ירקות ופירות, ועד היום ניתן לראות מספר עצי שקד, תאנה והדר.
אחרי עין גיורא ממשיכים עם הטיול לשבת לאורך המסלול בירידה המעט תלולה יותר של נחל קטלב. בחלק מן המסלול יהיה צורך בשימוש בידיים ואפילו בירידה כאשר אתם יושבים על הישבן. במבט למעלה תוכלו לראות עצי אלון רבים אשר את בלוטיהם תוכלו למצוא על האדמה, וכן תמצאו עצי קטלב, אשר תוכלו לזהות אותם היטב אם קראתם את האגדה בתחילת הכתבה… לפי גזעם האדום החלק.
אחרי הירידה התלולה מעט מגיעים אל עין קטלב – מעיין נוסף אשר תחתיו תמצאו בריכות קטנות מלאות מים. זהו זמן טוב למנוחה עבורכם, ועבור הילדים לחגוג מעט את חג השבועות. כאשר ממשיכים במסלול הנוף 'נפתח' לאטו ועל ההרים יתגלו לכם טראסות אשר עובדו בעבר בידי ערבים.
בהמשך מגיעים אל גשר המסילה, וכדאי לסטות לרגע שמאלה מן הסימון השחור של השביל של נחל קטלב לסימון הירוק ולהגיע אל מבנה ציורי בעל גג דמוי כיפה – קבר דיר א-שיח. שיח באדר קבור בו ובזכות קברו המבנה וסביבתו נשמרו היטב במהלך השנים. המקום הינו מקום מנוחה נחמד ביותר, תחת עצי השקד הקיימים בו.
לקראת סוף המסלול, אנחנו חוזרים אל המסלול השחור והפעם עוברים תחת הגשר, ומגיעים אל אפיק נחל שורק אשר זורמים בו מי ביוב. את הנחל חוצים בגשר הצינור ושם למעשה מסתיים המסלול וממתין לכם הרכב אותו השארתם בסופו.
טיול לשבת שבועות לנחל קטלב – פרטים טכניים
המסלול מוגדר כמסלול למשפחות, אורכו כשני קילומטרים (זכרו כי הוא אינו מעגלי), וההליכה בו בקצב נוח אורכת כשעתיים וחצי.
ההגעה למקום – בכביש מספר 1 (ירושלים – תל אביב) סעו עד למחלף שער הגיא, פנו בו דרומה לכביש 38 והמשיכו עד הכניסה לבית שמש. פנו מזרחה (שמאלה) וכנסו אל העיר בית שמש וסעו כל הזמן ישר עד שתחצו את העיר ותצאו ממנה. ביציאה מבית שמש פנו שמאלה לכיוון כביש 3866 העולה אל נס הרים. כקילומטר וחצי לאחר מכן תראו את התחנה של הקרן הקיימת לישראל, אשר היא התחנה הראשונה של המסלול.